Meer aanbiedingen


Eau de cologne, een watertje uit Keulen


Eau de cologne is Frans voor water uit Keulen. Het is een geurige vloeistof die wordt gebruikt om lekker te ruiken.

Op 13 juli 1709 richtte Johann Maria Farina (1685-1766) in Keulen zijn bedrijf Farina gegenüber op, de nu wereldwijd oudste parfumfabriek. Hij noemde zijn onovertroffen elixer ter ere van zijn nieuwe woonplaats "eau de cologne", of Duits "Kölnisch Wasser". Daarmee maakte hij Keulen als "stad der geuren" wereldberoemd. De stad Keulen plaatste ter nagedachtenis van deze vooraanstaande burger een monument op het raadhuisplein.

Farina zelf omschreef zijn parfum als volgt: '"Mijn parfum is als de geur op een ochtend in het voorjaar na de regen, een mengsel van sinaasappel, pompelmoes, citroen, bergamot, limoen en de bloemen en kruiden in mijn geboorteland Italië".

"Keuls water" werd oorspronkelijk verkocht als een wondermiddeltje ("aqua mirabilis") tegen allerhande kwalen en ziekten. De Franse bezettingstroepen zonden het aan hun familie in Frankrijk en noemden het "eau de cologne". In 1810 vaardigde Napoleon Bonaparte een decreet uit dat eiste dat de geheime recepten van geneesmiddelen werden bekendgemaakt. Om dit te omzeilen werd het product toen als "reukwater" voorgesteld. Het recept van "4711 Echt Kölnisch Wasser" is nog steeds een streng bewaard geheim; enkel de hoofdbestanddelen zijn bekend (citroenolie, bergamotolie, etherische olie van andere citrusvruchten, naast onder meer lavendelolie en rozemarijnolie, in 85% alcohol).

Het was in Duitsland een helemaal nieuwe, verse geur, nadat er voormaals vooral zware geuren als muskus bekend waren. Maar het was ook heel duur, en zo kon vooral de adel zich de eau de cologne veroorloven. Napoleon Bonaparte, koningin Victoria van Engeland en bijna alle Europese heersers en vorstenhuizen behoorden tot Farina's klanten, wat blijkt uit meer dan vijftig officiële hofleveranciertitels.

De bijna 300 jaar oude traditie van het parfum eau de cologne wordt door zijn nakomelingen in de achtste generatie voortgezet. Bovendien geeft het Duftmuseum in Keulen een levende indruk van de geschiedenis van het huis. Het merkteken, de Rode Tulp, staat garant voor de echtheid en de kwaliteit van de Eau de Farina Gegenüber sinds 1709.

In de 19de eeuw zijn er meerdere bedrijven voor eau de cologne ontstaan. Het bekendste is er vermoedelijk dat van Ferdinand Mülhens op het huisnummer 4711, dat later de merknaam is geworden. Zijn Kölnisch Wasser was goedkoper, zodat zich nu bijna iedereen parfum kon veroorloven. In Nederland werd parfum in die tijd nauwelijks gebruikt, maar wegens het medicinale karakter van eau de cologne werd dit wel gebruikt bij flauwvallen, hoofdpijn en de behandeling van kleine wondjes.

Eau de cologne de Farina wordt nog steeds alleen als parfum gebruikt. Kölnisch Wasser 4711 is ook populair op een doekje, zoals dat bijvoorbeeld in vliegtuigen wordt uitgedeeld. Bovendien wordt het begrip "eau de cologne" tegenwoordig ook algemeen gebruikt voor een licht parfum, maar hier is dan de benaming "eau de parfum".

Parfumerie.nl koopjeshoek